Iedereen te vriend houden

Je wilt iedereen te vriend houden door dingen voor ze te doen, is dit ook iets wat je herkend? Zo denk je misschien dat je aardig bent, of dat je aardig gevonden wordt of maken mensen misschien misbruik van jou, want je zegt toch nooit ‘NEE”. 

Langzamerhand kost het je steeds meer energie en eigenlijk wil je er mee stoppen en natuurlijk kun je ermee stoppen. Waar komt dit pleasen vandaan? Vaak is het iets wat je al sinds jonge leeftijd doet of hebt geleerd om dat het goed voelde. Het is een heel diepgewortelde eigenschap, die te maken kan hebben met hoe jij jezelf en de mensen om je heen ziet. En dit verander je niet in een paar dagen, en dat mag je ook niet van jezelf verwachten.

Wat je kunt doen is gaan opletten wanneer je dit gedrag aanneemt. Voelt het wel goed als je iemand gaat helpen of zijn/haar vraag of wens beantwoord? Zijn dit dan momenten waarop het gebeurt? Of zijn het soms mensen die iets triggeren bij jou? Het  pleasen komt vaak voort uit een situatie in je jeugd, deze had misschien een heftige impact op je. Mocht je nu een situatie herkennen waarin je dit doet, kan het handig zijn om naar jezelf te kijken hoe je dit de volgende keer anders gaat doen. 

Het kan helpen om je te realiseren dat er een verschil is tussen pleasen en gewoon vriendelijk helpen. Het stoppen met pleasen betekent niet dat je opeens niks meer voor een ander mag doen. Het gaat erom of het goed voelt en je echt die ander wilt helpen, of doe je het alleen omdat die ander dat wil. Ben je bang voor de gevolgen als je iets niet doet, of dat je dan niet aardig gevonden wordt? Dan is het waarschijnlijk pleasen in plaats van helpen. Door het verschil te herkennen, kan je vaak betere keuzes maken voor jezelf.

Iemand helpen doe je dus vanuit je eigen wil, pleasen doe je vaak uit angst. En vaak luisteren we dus niet naar wat we echt willen als we op angst gebaseerde beslissingen nemen. Als je dit wilt veranderen denken mensen vaak dat ze je als een egoïst gaan zien. Vaak zijn dit mensen die zo extreem helpend zijn naar de ander, dat ze onrustig worden en steeds meer stress ervaren. Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken over egoïstisch zijn of lijken. De echte egoïstische mensen denken hier niet eens over na. Als je zelf weet dat je helemaal niet egoïstisch bent, zul je ook minder bang zijn dat anderen dat vinden. Wees welkom om oefeningen te doen uit IBP (Intergratieve Body Psychotherapie) die ik je kan aanbieden en zo wordt het misschien duidelijk aan welke kant je zit.

Namaste.

Geef een antwoord