Perfectionisme


Is het goed of fout, of eigenlijk kun je er voordeel uit halen of niet ?

Er zijn veel mannen die er meer last van hebben dan voordeel, het kan al in de kinderjaren opgebouwd zijn. Een voorbeeld: als ouders gingen scheiden toen je nog kind was, nam je misschien de overtuiging aan dat als jij alles perfect zou doen, je ouders minder verdriet hadden. Je ging jezelf aanpassen om ze het niet moeilijker te maken, je ging voor hoge cijfers en goede prestaties. Wat je niet besefte was de faalangst en onzekerheid die je gelijktijdig ook aan het opbouwen was. Je leerde jezelf dat je geen fout maakte maar je was de fout!

Een ander voorbeeld kan zijn: Je ziet je ouders een bepaald patroon vertonen en zult dit gaan aannemen omdat het goed lijkt en ouders geven toch het goede voorbeeld??
Je past je aan, je wilt goed zijn, je doet het dan niet uit vrije wil meer. Het lijkt dat alles moet, presteren, laten zien dat je er bent en dat je het kunt en dat je ok bent! 

Hierbij ga je over grenzen van je eigen kunnen, je wordt onrustiger en het lijkt of je steeds slechter kunt ontspannen. Je ervaart geen innerlijke rust, je wordt eerder boos op iedereen en alles en ervaren voortdurend stress. 

Ja, lief zijn voor jezelf en goed voor jezelf zorgen is wat je nodig hebt, maar hoe doe je dat als perfectionist?

Wees welkom om hier aandacht aan te besteden met wat coaching, oefeningen of bodywork. En ervaar hoe je voordeel uit je perfectionisme kunt halen. w

Andreas.